Logo Verloskundigenpraktijk Maassluis

Als er een miskraam is vastgesteld

Nadat er een miskraam is vastgesteld kun je uit een aantal opties kiezen.

Je kan kiezen tussen afwachten op het spontane beloop, de miskraam opwekken met behulp van medicatie of het laten weghalen van het zwangerschapsweefsel door middel van een curettage.

 • Afwachten. Als het zeker is dat het hartje niet meer klopt (dit wordt gecontroleerd met echo's) kun je ervoor kiezen om te wachten totdat de miskraam vanzelf op gang komt. Meestal gebeurt dat binnen 1-2 weken na het eerste bloedverlies. De miskraam komt dan spontaan op gang. Geleidelijk ontstaat er kramp in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. De pijn verdwijnt vrijwel direct als al het weefsel er uit is gekomen. We noemen dit een complete miskraam. Ook het bloedverlies vermindert dan snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen van een menstruatie. In totaal kan dit 10 dagen duren, waarvan 2 dagen het dubbele van een gewone menstruatie, eventueel met wat (flinke) stolsels. 
  Voordelen van afwachten:  Je kan er de voorkeur aan geven om het natuurlijk beloop af te wachten bij een spontane miskraam. Het verdriet kan thuis beleefd worden en eventuele complicaties van een curettage worden vermeden.
  Nadelen van afwachten:  Als je besluit om een spontane miskraam af te wachten, overleg je met de verloskundige of arts tot hoe lang dit medisch verantwoord is. Afwachten kan emotioneel zwaar zijn. Eventueel kan later alsnog een curettage of medicatie nodig zijn. Zwangerschapsverschijnselen kunnen blijven bestaan zolang er zwangerschapsweefsel in de baarmoeder aanwezig is. Ook een zwangerschapstest zal nog positief zijn.
 • Medicatie. De gynaecoloog kan medicijnen (Misoprostol) geven die de miskraam kunnen opwekken. Deze tabletten breng je zelf (thuis) vaginaal in. Je wacht daarna af of de medicatie gaat werken. Als de medicatie aanslaat komt de miskraam meestal binnen 1 tot 2 dagen op gang.
  Voordelen van medicatie: de miskraam verloopt net zo als bij een miskraam die spontaan op gang gekomen is.
  Nadelen van medicatie: Doordat de miskraam opgewekt wordt met behulp van medicijnen heb je kans op meer pijn. Je mag pijnstilling gebruiken: paracetamol (1000 mg. elke 8 uur) en zo nodig Naproxen (500 mg. elke 8 uur). Soms is alsnog een curettage nodig omdat niet al het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder komt.
 • Curettage. Een curettage is een korte operatieve ingreep in het ziekenhuis. Bij een curettage verwijdert de gynaecoloog via een dun buisje (zuigcurettage) of schrapertje (curette) via de vagina en de baarmoedermond het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder. Dit kan onder algehele narcose plaatsvinden of onder lokale verdoving. Bespreek dit met de gynaecoloog.
  Voordelen van curettage:  Minder onzekerheid dan bij afwachten en de miskraam is min of meer te plannen. 
  Nadelen van curettage:  Een curettage is een medische ingreep. Een zeldzaam voorkomende complicatie is het syndroom van Asherman: hierbij ontstaan verklevingen aan de binnenzijde van de baarmoeder. Deze kunnen de vruchtbaarheid nadelig beïnvloeden en moeten door middel van een operatie worden verwijderd in een later stadium. Een enkele keer komt een perforatie voor: het slangetje of de curette gaat door de wand van de baarmoeder. Meestal heeft dit geen gevolgen, maar soms is het verstandig een extra nacht in het ziekenhuis te blijven. Vaak krijg je dan antibiotica. Een andere complicatie is een incomplete curettage, waarbij een restant van de miskraam achterblijft. Dit gedeelte kan alsnog spontaan naar buiten komen maar ook kan het nodig zijn hiervoor een tweede curettage te ondergaan.

Verloskundigenpraktijk Maassluis | Wagenstraat 37 | 3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer: 06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)

Verloskundigenpraktijk Maassluis
Wagenstraat 37
3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer:
06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)